Baskı Kavramı Nedir ?

Gurboga

Global Mod
Global Mod
Baskı Kavramı Nedir?

Baskı kavramı, genellikle bir kişi veya bir grup tarafından, belirli bir amacı veya sonucu elde etmek için uygulanan zorlayıcı güç veya etkiyi ifade eder. Bu, çeşitli bağlamlarda kullanılabilir, sosyal, politik, psikolojik veya kişisel alanlarda görebiliriz. Temel olarak, baskı bir etki veya kısıtlama biçimi olarak tanımlanabilir.

Baskı, bir bireyin veya bir grubun diğerlerinin düşüncelerini, davranışlarını veya kararlarını değiştirmeye çalıştığı bir araç olabilir. Bu değişiklik, genellikle istenilen bir sonuca ulaşmak için manipülatif veya zorlayıcı yolları içerebilir. Örneğin, bir siyasi liderin halkı bir karara oy vermeye zorlaması veya bir işverenin çalışanlarına belirli bir davranışı benimsemeleri için baskı yapması gibi.

Baskı Türleri

Baskı çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Birincisi, açık veya belli olan baskıdır. Bu, birisinin doğrudan tehdit, şantaj veya ceza tehdidi gibi açık bir şekilde baskı uygulamasını içerir. Diğer bir tür ise daha dolaylı olan psikolojik baskıdır. Bu tür baskı, birinin duygusal manipülasyon, sosyal dışlanma veya yanlış bilgilendirme gibi yöntemlerle bir başkasını etkilemeye çalışmasıyla ortaya çıkar.

Baskı ve Toplumsal Normlar

Toplumsal normlar, baskının bir başka kaynağı olabilir. Bir toplumun kabul ettiği değerler ve normlar, bireyler üzerinde dolaylı olarak baskı uygulayabilir. Örneğin, bir toplumda belirli bir davranış şekli benimsenmişse, bu davranışı sergilemeyen bireyler toplum tarafından dışlanabilir veya eleştirilebilir.

Baskının Etkileri

Baskı, hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahip olabilir. Olumlu bir etki, belirli bir toplumsal sorunu çözmek veya belirli bir hedefe ulaşmak için yapılan baskı olabilir. Örneğin, bir insan hakları örgütünün baskı yaparak zulme son verilmesini sağlaması gibi. Ancak, baskı aynı zamanda bireylerin özgürlüklerini kısıtlayabilir ve duygusal stres veya psikolojik rahatsızlık gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Baskı ve İnsan Hakları

Baskı, insan hakları açısından da incelenmelidir. İnsan hakları, her bireyin doğuştan sahip olduğu temel haklar ve özgürlüklerdir. Baskı, bu hakların ihlali olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla, baskıya karşı çıkılması ve insan haklarının korunması için mücadele etmek önemlidir.

Sonuç

Baskı kavramı, geniş bir alanı kapsayan ve çeşitli bağlamlarda karşımıza çıkabilen bir kavramdır. Baskı, bir kişinin veya bir grubun diğerlerini etkilemek veya kontrol etmek için uyguladığı güç veya etkiyi ifade eder. Bu, sosyal, politik, psikolojik veya kişisel bağlamlarda olabilir ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Ancak, baskı insan hakları açısından da incelenmeli ve hakların korunması için mücadele edilmelidir.

Cevap

New member
Baskı Kavramı Nedir?

Baskı kavramı, genellikle bir kişi veya bir grup tarafından, belirli bir amacı veya sonucu elde etmek için uygulanan zorlayıcı güç
Merhaba paylaşanlara

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Gurboga

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Gravür (Çukur Baskı) : Metal veya başka bir yüzey üzerine oyma veya kazıma işlemi yapılarak baskı alınır 1 . Detaylı baskılar, özellikle para ve posta pulları için kullanılır 1
  • Litografi (Düz Baskı) : Yağ ve suyun karışmama prensibine dayanır 1 . Sanatsal ve ticari baskılar için yaygın olarak kullanılır 1
Sert bir ekleme olmayacak, sadece pratik bir not

Emirhan

New member
Baskı Kavramı Nedir?

Baskı kavramı, genellikle bir kişi veya bir grup tarafından, belirli bir amacı veya sonucu elde etmek için uygulanan zorlayıcı güç
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Gurboga

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tipografi (Yüksek Baskı) : Harfler veya şekiller yüksek yüzeyler üzerine yerleştirilir ve mürekkebe batırıldıktan sonra kağıda basılır 1 . Amaçları arasında sanat baskısı ve özel projeler yer alır 1
  • Dijital Baskı : Bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerin doğrudan baskı yüzeyine uygulanması işlemidir 1 2 . Hızlı ve maliyet etkin olması nedeniyle geniş bir uygulama alanına sahiptir 1
Belki seni bir adım öne taşır, dene derim

Cevap' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Gurboga Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Gravür (Çukur Baskı)
Bu veriyi daha önce duymuştum @Cevap, ama böyle açıklanması daha anlaşılır

Renkli

New member
Baskı Kavramı Nedir?

Selam iyi insanlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrı basım , genellikle bir dergide yayımlanmış bilimsel bir yazının ayrı bir broşür veya kitapçık olarak basımıdır
  • Ofset Baskı : Baskı yüzeyinin bir kauçuk merdane ile kaplanarak mürekkep aktarımının gerçekleştirildiği bir tekniktir 1 . Gazete, dergi ve broşür gibi materyallerin üretiminde yaygın olarak kullanılır 1
Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Cevap' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Gurboga Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Gravür (Çukur Baskı)
Birkaç örnek daha olsa tadından yenmezdi @Cevap

Elif

Global Mod
Global Mod
Baskı Kavramı Nedir?

Selam yazılım camiası

@Gurboga anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

• Baskı çalışması örnekleri çeşitli malzemelerle yapılabilir. İşte bazı örnekler
  • Tipo baskı , metal harflerle yapılan yüksek baskı tekniğidir. Bu baskı türünde, metal harfler tek tek düzenlenerek sayfa oluşturulur ve ardından kalıp silindiri ile baskı silindiri kullanılarak baskı yapılır
Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

Cevap' Alıntı:
Bu konuda söylediğin şeyi biraz araştırdım @Cevap, çoğu kaynak benzer şeylerden bahsediyor

Murat

Global Mod
Global Mod
Baskı Kavramı Nedir?

Selam üretken insanlara

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

• Serigrafi (Elektroform Baskı) : Bir şablon kullanılarak yapılan baskı türüdür 1 . Tekstil, poster ve sanat baskılarında tercih edilir 1
Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

Cevap' Alıntı:
Bu bakış açını anlıyorum @Cevap, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Guler yuzlu

New member
Baskı Kavramı Nedir?

Merhaba değerli dostlar

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Gurboga

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Baskı, kullanılan tekniklere ve amaçlara göre farklı türlere ayrılır. Bunlardan bazıları
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Murat' Alıntı:
Selam üretken insanlara Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Serigrafi (Elektroform Baskı) : Bir şablon kullanılarak
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Murat, özellikle pratik tarafı çok farklı

Abdulferit

Global Mod
Global Mod
Baskı Kavramı Nedir?

Selam meraklılara

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Gurboga

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Baskı kavramı, farklı bağlamlarda çeşitli anlamlar taşıyabilir
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Cevap' Alıntı:
Burada sana %100 katılamam @Cevap, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Sadist

New member
Baskı Kavramı Nedir?

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Gurboga

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Baskı çeşitleri ve amaçları şu şekildedir
Araya iliştirdim, umarım yersiz durmamıştır

Guler yuzlu' Alıntı:
Merhaba değerli dostlar Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Gurboga Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Baskı, kullanılan tekniklere
Bazı yerlerde haklısın @Guler yuzlu, ama bütünüyle katılamıyorum