Lakers’ın muhteşem Magic Johnson’ı RSV konusunda farkındalık yaratıyor

Badem

Member
Magic Johnson Salı günü Crenshaw Ailesi YMCA’da basketbol sahasında top yerine mikrofon tutarak dolaşırken, Lakers efsanesi izleyicilere sağlığı korumanın önemini anlattı.

Johnson, solunum sinsityal virüsü hakkında konuşmak için ilaç şirketi GSK ile işbirliği yapmıştı [RSV] başka bir “Sideline RSV” etkinliğinde.

Uzun süredir sağlık hizmetlerinin savunucusu ve bunun kendisi için neden bu kadar önemli olduğunu topluluğuyla paylaşmak istedi.

HIV pozitif olduğunu 7 Kasım 1991’de dünyaya açıklayan Johnson, “32 yıldır HIV ile mücadele ediyorum, sağlığımla ilgili her şeyi bilmem çok önemli” dedi.

Johnson, “Sideline RSV” kampanyasına katılmanın, siyahi ve kahverengi toplulukları, özellikle 60 yaş ve üstü yetişkinler için RSV’nin etkileri konusunda eğitmesine olanak sağladığını söyledi.

Magic Johnson, GSK’nın “Sideline RSV” kampanyasına katılmak istediğini çünkü kendisinin potansiyel ölümcül enfeksiyondan en çok etkilenen 60 yaş ve üzeri yaş grubunda olduğunu söyledi.

(Allen J. Schaben / Haberler)

RSV akciğerleri ve solunum yollarını etkileyebilir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkanıklık, baş ağrısı ve aşırı yorgunluğu içerebilir.

Johnson, konu hakkında eğitim alana kadar RSV’den haberi olmadığını söyledi.

Johnson, GSK ekibiyle konuştuktan sonra dahil olmak istediğine karar verdi ve bir ilişki kurdular.

“Ben de ‘Vay canına’ dedim. 64 yaşındayım ve bu beni etkiliyor” dedi Johnson. “Dolayısıyla RSV’yi açıkladıklarında benim gibi pek çok insanı tanıyordum, bu konuda eğitim almadım. … Bu yüzden topluluğa girip insanları RSV konusunda eğitmem gerektiğini biliyordum. Bazen anlamlı olacak, insanlara yardımcı olacak doğal bir ilişki kurabilirsiniz. Bütün hayatım boyunca böyleydim. Yani ikimiz için de işe yaradı. … İnsanlar bunu duyduklarında gerçekten çok mutlu oluyorlar, özellikle de 60 yaş ve üzeri olanlar, kimi etkilediğini.”

Salı günü Johnson’a katılan ve GSK’da Bilimsel İşler ve Halk Sağlığı başkan yardımcısı ve direktörü olan Dr. Len Friedland, Haberler’a RSV’nin grip veya COVID’e benzer bir virüs türü olduğunu söyledi.

“Her yaştan insanı etkileyen başka bir soğuk algınlığı virüsü” dedi. “Ancak gerçekten hasta olabilecek kişiler çok gençler ve ayrıca 60 yaşın üzerindeki kişiler, özellikle de astım, egzama ve kalp yetmezliği gibi altta yatan solunum sorunları olan yaşlı yetişkinlerdir. Bu virüs gerçekten ciddi olabilir. Seni hastaneye kaldırabilir ve bir yetişkin olarak seni öldürebilir. İyi haber şu ki artık bunu önlemenin bir yolu var. Bunu önlemenin tek yolu aşıdır. Bu yıl ilk kez 60 yaş üstü yetişkinlere yönelik aşı seçeneğimiz var. Tek doz.”

Friedland, ABD’de her yıl 65 yaş ve üstü yaklaşık 175.000 yetişkinin RSV nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve yaklaşık 14.000 kişinin öldüğünü söyledi.

Magic Johnson (sağda) ve Dr. Len Friedland, Salı günü Crenshaw Ailesi YMCA'da düzenlenen bir toplantıda RSV hakkında konuşuyorlar.

Salı günü Crenshaw Ailesi YMCA’da GSK’nın “Sideline RSV” eğitim kampanyası sırasında Magic Johnson’a soldaki Dr. Len Friedland da katıldı.

(Allen J. Schaben / Haberler)

RSV’ye yakalananların “iyileştiklerinden emin olmak için” “takip edilmesi” gerektiğini söyledi. Çoğunun sıvı aldıkları ve dinlendikleri sürece iyileşeceğini söyledi. Bazılarının “ekstra oksijene” ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Friedland, RSV’ye karşı en iyi korunmanın “aşılama yoluyla” olduğunu söyledi. Kişinin doktoruna, sağlık uzmanına veya eczacısına danışması gerektiğini söyledi.

“[RSV] genellikle soğuk algınlığı, hapşırma, burun akıntısı, öksürük ve belki biraz ateşle başlar. Ancak ilerleyebilir” dedi Friedland. “Bu daha yüksek olurdu. Eğer akciğerlerimize kadar inerse, işte o zaman hırıltılı solunum ve zatürre başlar ve gerçekten fazladan oksijene ihtiyaç duyulur, bu insanlar nefes darlığı çektiğinde ortaya çıkar ve işte o zaman hastaneye kaldırılırlar. Eğer hastaneye kaldırılırlarsa durum gerçekten çok ciddi olabilir.”

Johnson, etkinlikten sonra kalabalığa soru-cevap yaptı ve insanlarla selfie çektirdi. En önemli şeyin Siyah ve kahverengi toplulukları RSV konusunda eğitmek olduğunu söyledi.

“Her zaman biziz dostum. Bunu öğrenen son kişiler biziz. Toplumumuzda yanlış bilgiler var” dedi. “Bence önemli olan mesajın ne olduğu, konu topluluğumuza gelince elçinin kim olduğu. Ben de dahil olmak, topluluğa katılmak, kendimi göstermek istediğimi düşündüm, ‘Hey, ben de seninle aynı gemideyim.’ Onlara ‘Hey, 64 yaşındayım. Dinleyin, benim de buna dikkat etmem gerekiyor’ diyorum. [Johnson’s wife] Cookie’nin de buna dikkat etmesi gerekiyor.’ Dolayısıyla bu konuda kendimizi de eğitmemiz gerekiyordu. Bence bu iyi çünkü ben de onlarla bu şekilde bağlantı kuruyorum. Bu nedenle doğru bilgiyi almaları ve orada bir doktorun bulunması gerçekten önemli.”

Ve evet, Johnson ülkeyi RSV hakkında konuşarak gezerken, izleyicilerin çoğu sevgili Lakers’ı soruyor. Chicago’da bir kişinin “gömleği, pantolonu ve ayakkabısına kadar tam Lakers ekipmanına sahip olduğunu” söyledi.

“Bunu eğlenceye karıştırıyorum, değil mi?” dedi. “Scottsdale’den ilk kez çıktığımda [Ariz.], herkes ayakta alkışlıyordu ve ben de ‘Dostum, Suns’a karşı oynadığımda bunu yapmadın!’ dedim. Herkesi rahatlatmak istiyorum ve herkesi rahatlattığınızda, mesajı iletebilir, onları içeri getirebilir ve sonra onları eğitebilirsiniz.

Lakers’a gelince Johnson, takımın basketbol operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı ve genel menajeri Rob Pelinka’nın takımı bir araya getirirken yaptığı işe övgüde bulundu.

“Rob’la çok gurur duyuyorum. İnsanlara söylediğim gibi bu Lakers gerçek. Ve bunlar derindir. Lakers’ın iyi göründüğünü düşünüyorum” dedi Johnson. “Elbette Denver’ın orada olacağını biliyoruz. Phoenix’in orada olacağını biliyoruz, Golden State de orada olacak. Memphis’in sonunda ne yapacağını merak ediyorum. Clippers’ın orada olacağını biliyoruz. Ama Lakers’ın yaptıklarını seviyorum.”